ZUPA MISO NA WZMOCNIENIE

  • Marzec 29, 2017
zupa miso przepis, warsztaty kulinarne, małe przyjemności warszawa, katarzyna błażejewska stuhr

zupa miso przepis

Damian: Ale super te kalosze!

Mama: Bardzo się cieszę, że ci się podobają, bo tym razem bardzo długo je wybierałam i tak właśnie myślałam, że te z rekinami i świecącą podeszwą cię zachwycą.

Damian: Są najlepsze!

Mama: Czyli jestem trochę super mamą?

Damian: Jesteś! I już teraz nie kupię sobie żadnej innej!

 

Kochany prawda? Niebawem zaskoczę go jeszcze bardziej, bo niedawno podniosłam znacznie poprzeczkę w swoich wyczynach kulinarnych i nauczyłam się gotować… zupę miso!

Zawdzięczam tę umiejętność wspaniałym warsztatom kulinarnym zorganizowanym przez AllAboutLife w Studiu Kulinarnym Małe Przyjemności w Warszawie. W sobotnie popołudnie miałyśmy okazję zmierzyć się z przepisami dietetyk klinicznej i promotorki zdrowego stylu życia Kasi Błażejewskiej-Stuhr, która prowadziła spotkanie. Dzięki podziałowi na zespoły, każda z uczestniczek mogła ugotować coś innego i spróbować później różnych potraw przy wspólnym stole.

Warsztaty upłynęły w przesympatycznej atmosferze i każda z nas wyniosła z nich na pewno wiele istotnych informacji, które wykorzysta w kuchni rodzinnej. Rozmawiałyśmy przede wszystkim o zdrowych nawykach żywieniowych w naszych domach, jak radzić sobie z dostosowaniem dorosłych posiłków do diety dziecka oraz o zaletach włączania ekologicznych produktów do diety całej rodziny. Podczas tych rozmów powstało wiele przepysznych dań, więc teraz dzielę się z Wami przepisem na mój wyczyn kulinarny.

 

ZUPA MISO

PRZYGOTOWANA Z PRZEPISU I POD OKIEM KASI BŁAŻEJEWSKIEJ-STUHR

 

Składniki

30 g glonów kombu
10 g glonów wakame
1 por
4 łyżeczki jasnej pasty miso
1 kostka tofu
szczypiorek
2 grzyby shitake
1l wody

 

Sposób przygotowania

Do wrzącej wody wrzucamy glony oraz grzyby i gotujemy ok. 10-15 minut, aż zmiękną. W tym czasie kroimy  drobno szczypiorek, pora w półkręgi, a tofu w drobne kostki. Do podgotowanych glonów dodajemy pastę miso i pozostałe, pokrojone składniki. Gotujemy pod przykryciem jeszcze ok. 2-5 minut.

 

Warto wiedzieć, że zupa miso ma wspaniałe właściwości wzmacniające odporność i wspomagające prawidłowe funkcjonowanie flory jelitowej.

Życzę smacznego i polecam wszystkim warsztaty kulinarne, jako fantastyczny pomysł na spotkanie towarzyskie 🙂

 

 

Zdjęcia autorstwa AllAboutLife, organizatora tego wspaniałego spotkania, z którego obszerną relację przeczytacie TUTAJ

 

ZOBACZ TEŻ

KOMENTARZE

  • Cudownie <3 Uwielbiam zupkę miso, a teraz wiem, że całkiem prosto i szybko można ją przygotować w domu. Próbowałaś już?
    Zazdroszczę Wam po cichu tych warsztatów, widziałam sporo relacji na insta i wzdychałam, że nie wiedziałam o takim fajnym evencie 😉

    • Ugotowałam ją na tych warsztatach i oczywiście zjadłam cały talerz – pycha! A co do warsztatów – może jeszcze uda się na takich spotkać przy kolejnych okazjach 🙂

  • Gdzie kupujesz pastę miso? Wspaniała ta zupka 😉

    • Internetowo – Frisco, stacjonarnie – Piotr i Paweł, a niekiedy zdarza się też znaleźć w tych dużych hipermarketach Tesco.

  • Uwielbiam takie warsztaty! Głównie przez panującą atmosferę – bo to, że można się czegoś nauczyć nikogo przecież nie zaskakuje 🙂

    • Całkowicie się z Tobą zgadzam 🙂

  • nicponwkuchni

    Nie uczestniczyłam jeszcze nigdy w takich warsztatach, ale już od jakiegoś czasu się nad tym zastanawiam. Atmosfera musi być wesoła 🙂 A zupa, mmmm zjadłabym 🙂

  • Uwielbiam zupę miso jeszcze z czasów, gdy mieszkałam w Japonii i często ją gotuję, tym bardziej, że teraz można u nas kupić wszystkie potrzebne składniki 🙂 Fajny przepis podajesz, z tym że aby zupa ta faktycznie zachowała swoje swoje właściwości, pastę miso dodajemy po podgotowaniu poprzednich składników i już dalej nie gotujemy. A glony wakame warto wcześniej wypłukać i zamoczyć w miseczce z zimną wodą, jesli są duże można je pokroić. Zupa miso jest pyszna i zdrowa 🙂

    • Dziękuję za wskazówki – następnym razem wypróbuję 🙂

  • Ale się orientalnie i smacznie zrobiło 🙂

  • O kurcze, ale przepis! Z chęcią bym spróbowała. Dla mnie to kosmos, bo należę do tradycyjnych kucharek.

    • Ja wogóle nie należę do kucharek, dlatego zupa miso to mój wyczyn przez wielkie W 😉

  • Dopiero odkrywam te smaki, ale póki co bardzo mi smakują 🙂

    • W takim razie przybijam piątkę, bo zupę miso mogłabym jeść codziennie 😉

  • Dla mnie totalna nowość, ale chętnie wypróbuję 🙂 myślę, że takie warsztaty to też świetny pomysł na prezent dla kogoś bliskiego! będę to miała z tyłu głowy 🙂 pozdrawiam!

    • To zdecydowanie dobry pomysł z takim prezentem 🙂

  • Nigdy nie próbowałam i raczej nie przepadam za takimi smakami. Ale ciekawy przepis 😉

  • Elwira Zbadyńska

    Nie moje klimaty, ale fotorelacja i doświadczenie cudne!

  • Kulinarna Strona Mocy

    Super 🙂 Trafiłaś idealnie z tym postem – bardzo Ci dziękuję. Kocham zupy, najczęściej robię tajskie i chińskie, teraz ruszę w nowym kierunku. Napiszę, jak smakowała. Pozdrawiam 🙂

    • Czekam w takim razie na relację i życzę smacznego! 🙂

  • Uwielbiam miso, ale nigdy nie próbowałam go przygotować sama. Może czas spróbować? Nie wygląda to aż tak skomplikowanie.

    Zazdroszczę warsztatów! Sama byłam kiedyś na warsztatach gotowania w Tajlandii i wiele się nauczyłam, dlatego mam plany zapisać się na jakieś w Polsce.

    • Zachęcam w takim razie, bo to chyba najprostsza zupa jaką gotowałam 😉

  • Bardzo lubie algi, zupa dla mnie 😉

  • Ale bym zjadła, lubię takie nowości w kuchni 🙂

  • Mnie ta zupa jakoś nie przekonuje 😛 Ale za to na takie warsztaty bardzo chętnie bym się wybrała, bo kucharzenie uwielbiam!

  • No wprawdzie zupka mnie nie przekonuje, ale sama idea warsztatów jak najbardziej. Sama chętnie wzięłabym w nich udział i nauczyła się czegoś nowego 🙂

    • Może w takim razie warto wziąć udział w takich warsztatach, aby się przekonać 🙂

  • Jeżeli taka zupa zasmakuje Twojemu synowi to będę pełna podziwu. Być może jest smaczna, ale kompletnie nie dla mnie. Już po przeczytaniu listy składników odechciało mi się jej gotowania.

  • Pingback: Przygotowanie zdrowych dań nie musi być trudne! - Mamaszka.pl()

  • Warto próbować czegoś nowego. Fotorelacja godna gratulacji :))) Profesjonalnie 😉

  • Bożena Jędral

    Matko, ale apetyczne zdjęcia. Zupy nie znam, ale lubię eksperymenty w kuchni, więc zapewne skuszę się na wypróbowanie.

  • Gosia

    Takiej zupy nigdy nie jadłam. A teraz z pustym brzuchem po calodniowych szaleństwach na plaży poproszę talerz.

AUTORKA BLOGA

AUTORKA BLOGA

Joanna - mama, która codziennie staje na głowie, aby ratować swój idealny świat przed zagładą

KATEGORIE

blog kobiecy warszawa, blog dla kobiet
blog kulinarny warszawa, blogerka kulinarna warszawa, blog z przepisami, blog o gotowaniu
blog rodzicielski warszawa, blog o dzieciach, blog o zabawkach, blog o zabawach, opinie o zabawkach, recenzje zabawek
blog podróżniczy warszawa, blog turystyczny warszawa, blog o podróżach z dziećmi, gdzie warto pojechać z dziećmi, miejsca polecane dla rodzin z dziećmi w polsce i za granicą
blog kosmetyczny warszawa, blogerka parentingowa kosmetyczna warszawa, opinie o kosmetykach dla dzieci, recenzje kosmetyków, kosmetyki dla kobiet, pielęgnacja dla rodziny
BLOG PORADNIKOWY WARSZAWA - DOŚWIADCZENIA I SPOSOBY NA ZDROWIE, blog o zdrowiu, zdrowie dzieci i rodziny

URYWKI NASZEJ CODZIENNOŚCI

FACEBOOK

NAPISZ DO NAS

NAPISZ DO NAS